top of page

Making Space ontwerpt het plan samen met de kinderen, de ouders, de leerkrachten en de buurt. 

Ik was verbaasd om te zien hoe ze alle wensen combineerden en toch een

mooi evenwichtig plan brachten. 

Natuur in je school!

Wist je dat de oproep 'Natuur op je school' elk jaar opnieuw subsidies verdeelt? Met de oproep 'Natuur in je school' wil de Vlaamse regering bijdragen aan een robuuste, veerkrachtige natuur. Deze oproep nodigt scholen uit om samen met alle betrokkenen te werken aan een groene speelplaats. Het is een uitnodiging om samen een verschil te maken voor een veerkrachtige natuur én voor de toekomst van onze leerlingen. Alle informatie over deze subsidie kan je hier nalezen....

Door natuurlijke elementen te integreren in de schoolomgeving, zoals groene zones en waterinfiltratiesystemen, kunnen we hittestress bestrijden, waterbeheer verbeteren en het buiten leren stimuleren. Maar het gaat verder dan alleen de directe voordelen voor de schoolgemeenschap; het bepaalt ook de norm voor de toekomstige inrichting van onze stedelijke omgeving.

Roep alle leerkrachten, ouders en buurtbewoners bij elkaar! Het is tijd om jouw school te transformeren! Making Space staat klaar om jouw school te ondersteunen bij het ontwerpen van een innovatief plan. En dat plan? Dat ontwerpen we samen met jullie! Onze expertise in het ontwerpen voor én door participatie zorgt ervoor dat jouw school een plek wordt waar iedereen zich thuis voelt!

Hoe kunnen we helpen?

2024

Je dient je dossier dit jaar in?

De deadline voor de aanvraag valt op 13 mei 2024. Dat wil zeggen dat jullie al ver staan bij de opmaak van het dossier en de plannen. Wij helpen je graag met de laatste loodjes om een sterk plan af te leveren. Via een online ondersteuningsgesprek geven we gericht tips en input om aan de criteria te voldoen. Ons team van landschapsarchitecten, ecologen, dossierschrijvers en participatiebegeleiders zorgen voor een globale ondersteuning op alle vlakken binnen deze oproep. Voor deze ondersteuning betaal je het standaard bedrag van 275 euro excl. btw.

 

Hoe werkt het:

Stap 1: Voorbereiding


Voordat we de online vergadering ingaan, nemen we de tijd om jouw dossier en plannen grondig door te nemen. We analyseren ze zorgvuldig en identificeren de belangrijkste criteria binnen het subsidiedossier, zoals bodemzorg biodiversiteitsbevordering en duurzame ingrepen. 

 

Stap 2: Online vergadering


Tijdens onze online vergadering van één uur komen we samen om jouw plannen te bespreken. We delen onze expertise en bieden extra input over cruciale aspecten van het project. Dit omvat onder andere het zorgen voor de gezondheid van de gebruikte bomen, het verdedigen van je keuzes en het identificeren van concrete ingrepen die de biodiversiteit bevorderen. We staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te voorzien van waardevolle inzichten om je project naar een hoger niveau te tillen.

2025

Wil je volgend jaar indienen?

Streven jullie naar een indiening van het subsidiedossier in 2025? Bij Making Space staan we klaar om jullie te begeleiden doorheen het volledige traject, en met aandacht voor alle criteria binnen deze oproep. Ons team bestaat uit een divers team van experts, waaronder participatiebegeleiders, landschapsarchitecten, ecologen en subsidieschrijvers.

Door ons team van experts actief te betrekken bij de participatie en co-creatie, kunnen we plannen ontwikkelen die niet alleen voldoen aan jullie behoeften, maar ook aan de specifieke eisen van de oproep. We verleggen de grenzen van het plan en creëren een uniek project dat jullie speelplaats doordacht en duurzaam vormgeeft. Met Making Space aan jullie zijde, zijn jullie klaar om een inspirerende en toekomstgerichte transformatie te realiseren.

Hoe werkt het?

Stap 1: Participatie met de kinderen: 

We bieden verschillende creatieve methodieken aan om kinderen te betrekken bij het ontwerp van hun schoolomgeving. Of het nu gaat om tekenen, modelleren, brainstormen of spelletjes spelen, we helpen scholen bij het kiezen van de juiste methoden die passen bij de leeftijd en interesses van de kinderen. We kunnen de sessies begeleiden of de nodige materialen en richtlijnen aanreiken, zodat leraren zelf aan de slag kunnen in de klas.

Stap 2: Participatie met de school, de ouders en de buurt:

We organiseren drie interactieve sessies om input te verzamelen van alle belanghebbenden. In de eerste sessie verkennen we samen de functies van het terrein door middel van boeiende activiteiten en discussies.

In de tweede sessie gaan we samen met de schoolgemeenschap creatief aan de slag om het ontwerp vorm te geven, rekening houdend met de ideeën en suggesties van de kinderen. We zoeken gericht naar verbindingen buiten de schoolmuren om van dit project een gedragen geheel te maken.

De derde sessie is gericht op het valideren van het definitieve plan en het verzamelen van input voor het subsidiedossier.

Gedurende dit traject nemen zowel ontwerpers als experts actief deel, waardoor alle inzichten worden gebundeld en niets onopgemerkt blijft. Dit leidt tot ambitieuze, maar tegelijkertijd realistische plannen die volledig zijn afgestemd op jullie behoeften en de specifieke vereisten van het project.

Stap 3: Begeleiding op Maat:

Na de sessies bieden we begeleiding op maat aan ter voorbereiding van het indienen van het subsidiedossier. We zijn volledig op de hoogte van alle criteria en specifieke aandachtspunten die belangrijk zijn voor een succesvolle aanvraag. Ons doel is om scholen te ondersteunen bij elke stap van het proces en ervoor te zorgen dat hun projecten voldoen aan de normen van kwaliteit en duurzaamheid.

Participatie buurtplekken Retie
Natuur in je school, een groene duurzame en educatieve speelplaats
bottom of page